Naučte sa správne skladovať pečivo a chlieb.

Poznáte tajomstvo, ako správne skladovať pečivo? Každý má nejaký osvedčený spôsob – niekto v chlebníku, iný v mikroténovom vrecku, ďalší v utierke. Viete však, ako sa odporúča pečivo skladovať, aby zostalo čo najdlhšie čerstvé?

Po príchode z obchodu sa snažte zjesť najskôr svetlé pšeničné pečivo, chlieb a pečivo s vyšším obsahom žitnej múky vydrží o niečo dlhšie. Všeobecne platí, že pečivo vydrží čerstvé oveľa kratšie, než chlieb. Môže za to kôrka – čím je hrubšia (ako napríklad na chlebe), tým viac vlhkosti si pečivo uchová a dlhšie vydrží čerstvé. Chlebu najmenej prospieva igelit- paradoxne, práve ten nájdeme najčastejšie v obchodoch. V mikroténe chlieb nemôže dýchať, veľmi skoro sa zaparí a začne plesnivieť. Obzvlášť to platí, ak je pečivo ešte horúce. Vtedy pečivo vyložte do prúteného košíka a uskladnite až po jeho vychladnutí. 

Stále radšej v obchode stiahnite po mikroténovom alebo papierovom vrecku. Pozor však nato, aby ste ho v papierovom vrecku neuchovávali aj doma- môže rýchlo vyschnúť. Z tohto dôvodu je správnou voľbou pri skladovaní použiť látkové utierky alebo vrecká z konope či ľanu. Vrecko na chlieb a pečivo by malo mať aj sťahovanie na šnúrky, aby bolo pečivo bezpečne uzavreté. 

Správnou voľbou pri skladovaní chleba a pečiva sú látkové utierky alebo vrecká z konope či ľanu. Takéto vrecko si môžete úplne jednoducho ušiť aj samy doma. Vrecko na chlieb a pečivo by malo mať aj sťahovanie na šnúrky, aby bolo pečivo bezpečne uzavreté. Dôležité však je, utierku alebo vrecko pravidelne meniť, ideálne každý druhý deň. Zabránite tak zvlhnutiu utierky a následným plesniam. Chlieb, zabalený v utierke alebo látkovom vrecku, môžete následne skladovať v chlebníku či v kuchynskej linke. Je to už len a len na vás.

Ideálne je skladovať pečivo a chlieb na suchom a tmavom mieste. Optimálna teplota je 20 až 25°C. Môžete využiť aj chlebníky, ktorých nájdete momentálne na trhu obrovské množstvo- plastové, kovové, či farebné. Nebojte sa ich použiť, dôležité však je, aby ste chlebníky pravidelne čistili.

Zdieľať: