Mraziť alebo nemraziť pečivo?

Nakúpili ste si príliš veľa pečiva a chleba? Väčšina z nás prebytky schováva v mrazničke na horšie časy. Pečivo v mrazničke síce vydrží aj 6 mesiacov, no čím dlhšie v mrazničke pobudne, tým viac pachov do seba natiahne. Pri kvalitných produktoch mrazením nedochádza väčšinou k žiadnej alebo len k miernej stratovosti živín. Jedná sa o stratu maximálne 0-5 % vitamínov a minerálov, ktoré v sebe chlieb má.

Pred zmrazením chlieb nakrájajte na plátky, rozdeľte si ho na porcie, ktoré zabalíte do mikroténového vrecka, no oveľa lepšia bude plastová nádoba. Pokiaľ chcete pečivo rozmraziť, vložte ho do rúry vyhriatej na 130°C alebo do hriankovača, bude opäť chrumkavé.

Tento postup určite využite aj v prípade, ak zamrazíte rožky či žemle.

Samozrejme, zmrazené pečivo sa dá večer vybrať z mrazničky a cez noc sa voľne rozmrazí na kuchynskej linke, no už nikdy nebude chutiť ako čerstvé. Chlieb alebo pečivo počas rozmrazovania určite zabaľte do utierky.

Keď už, tak si zapamätajte, že chlieb patrí do mrazničky, určite nie do chladničky ako niektorí ľudia propagujú. Tento spôsob uskladnenia sa hodí možno iba lete, kedy teploty stúpajú nad 30 ° C. Rozklad pečiva chlad síce spomalí, no oveľa rýchlejšie vyschne a natiahne do seba všetky okolité pachy. Prídete tak o jeho príjemnú vôňu a chuť. V chladničke by ste ho nemali skladovať viac ako 1 deň.

Zdieľať:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter