Prečo potrebujeme pečivo.

Pečivo je najrozšírenejším a najbežnejším múčnym výrobkom v našej strave. Chlieb sa je na celom svete a je známy desiatky tisíc rokov. Spočiatku to boli rôzne placky z otrúb, múky a vody a piekli ich na rozpálených kameňoch, v popole, potom na železných platniach.

Pekárske umenie sa rozvinulo v 13. storočí, hoci už Egypťania ako prví začali kypriť cesto droždím.

Pečivo je dôležitým zdrojom vitamínov skupiny B. Ako plnohodnotný zdroj bielkovín má vplyv na tvar a zdravie zubov aj pevnosť kostí. Tmavé pečivo vďaka vláknine pomáha predchádzať črevným ťažkostiam, priaznivo pôsobí na metabolizmus, uľahčuje trávenie, je prevenciou zápchy, môže zabrániť vzniku niektorých druhov rakoviny, pre svoj obsah zložených sacharidov znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tmavé pečivo je hodnotnejšie než svetlé a pokiaľ má niekto obavy, že z pečiva sa priberá, nie je to tak, priberá sa skôr z toho, s čím pečivo jeme, čím ho natierame alebo plníme. Rovnako problémom môže byť množstvo pečiva- ako sa vraví „všetkého veľa škodí“.

Ak sa snažíte schudnúť a biele ste nahradili celozrnným, no kilá stále nejdú dole, možno je problém práve v množstve, ktoré zjete.

Máme však pre vás aj dobrú správu. Celozrnné pečivo je oveľa sýtejšie, ako biele, a to vďaka vysokému obsahu vlákniny. Takže k zahnaniu hladu vám bude stačiť menej rožkov či krajcov chleba a pocit sýtosti vám vydrží dlhšie.

Odborníci sa zhodujú na tom, že väčšinová populácia, ktorá netrpí intoleranciou, môže lepok konzumovať bez obáv. Jeho vylúčenie z jedálnička neprináša zdravému človeku žiadny preukázateľný benefit. Naopak, aspoň čiastočné vykrytie energetickej potreby obilninami je žiaduce, pretože ide o zdroj, ktorý tráviaci trakt zaťažuje len minimálne.

Aj napriek všetkému však existujú ľudia, ktorým sa neodporúča vôbec konzumovať pečivo, a to:

  • Ľuďom s vysokým krvným tlakom – tí by ho mali jesť striedmo, lebo obsahuje dosť soli.
  • Chorým s celiakiou a bezlepkovou diétou.
  • Môže spôsobiť výkyvy obsahu glukózy v krvi. Nadmerná konzumácia pečiva je jednou z príčin obezity u diabetikov.

Podľa odporúčaných noriem dospelý muž ťažko fyzicky pracujúci potrebuje denne 310 – 440 g pečiva, žena 250 – 350 g.

Zdieľať:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter