Spoločnosť VAMEX, a.s., Košice rešpektuje ochranu vašich údajov
VAMEX, a.s., Košice

Tlačová správa - Pekári budú sledovať cenovú disciplínu

Priemyselní pekári budú u pekárenských výrobkov sledovať cenovú disciplínu

Únia priemyselných pekárov Slovenska (ÚPPS) bude spolu s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sledovať ceny pekárenských výrobkov a porovnávať ich s ekonomicky oprávnenými nákladmi. V prípade zistenia porušenia cenovej disciplíny bude iniciovať začatie konania proti subjektom, ktoré dohadujú neprimerané ceny a poškodzujú tak záujmy odvetvia ako celku.

“Dohodnutie neprimeranej ceny v obchodných vzťahoch je podľa zákona o cenách porušením cenovej disciplíny, za ktoré hrozí všetkým pekárom, ktorí nedodržiavajú zákon, vysoká pokuta, v krajnom prípade aj odňatie živnostenského oprávnenia. Orgánom, ktorý ukladá sankcie, je v tomto prípade MPRV,” uviedol predseda ÚPPS Slavomír Moravčík.

“Myslíme si, že je spoločným záujmom všetkých pekárov na Slovensku, a to bez ohľadu na ich veľkosť či pokrytie, dosahovanie primeraného zisku, a nie výroba a predaj pod ekonomicky oprávnené náklady, keď dochádza k deformácii cien na trhu, a tým je ohrozená budúca produkcia a zásobovanie Slovenska základnými pekárenskými výrobkami,” spresnil.

V ostatných štyroch rokoch došlo podľa Moravčíka k nárastu surovinových nákladov v priemere o 38 % a nárastu personálnych nákladov o vyše 20 %. “Samotné nákupné ceny základných výrobkov však klesli viac ako o 8 %. Ide o mimoriadne nepriaznivý trend, ktorý vedie k absolútnej destabilizácii základných trhových princípov a cieľom ÚPPS bude okamžite ho zastaviť,” dodal.

Únia priemyselných pekárov Slovenska je záujmové združenie právnických osôb – podnikateľských subjektov podnikajúcich v oblasti priemyselného pekárstva. Vznikla 24. júna 2014. Členovia únie svojimi výrobkami denne zásobujú celé Slovensko s pokrytím viac ako 70 % trhu.